Finansavisen hadde i utgave 13feb18 en presentasjon av ladeanlegget i garasjen og vår operatør Movel. I den grad det ikke kom frem i artikkelen, understrekes det at anlegget i sin helhet er eid av borettslaget og er bygd slik at borettslaget kan engasjere andre selskaper til å drifte. Movel ble i sin tid valgt fordi de hadde den mest komplette løsning og var mest konkurransedyktige på pris.
1. januar i år trådte nye regler i kraft i eierseksjonsloven som sier at boligsameier er pliktig å legge til rette for lading av elbil. Selv om reglene foreløpig ikke gjelder borettslag, som er underlagt borettslagsloven, vil dette ifølge Per Thorbjørn Magnor i Movel likevel presse seg frem.
– Uladet e-Golf selges, kunne vi nylig lese på Finn.no. Har du ikke tilgang til lading hjemme eller på jobb blir elbil mindre aktuelt. Å basere seg kun på offentlige ladepunkter og private hurtigladere holder ikke, hevder han.
Sikkerhet
Å lade elbiler i vanlige stikkontakter er heller ikke tillatt, med mindre man har en egen kurs for elbilen med en 10 amperes sikring og en egen jordfeilbryter. Det betyr samtidig ikke mer enn drøye 10 kilometers lading i timen. Stadig flere private husstander monterer derfor egne ladebokser med 16 eller 32 amperes sikring, som gjør at ladeeffekten økes opptil 22 kW, noe som bidrar til at sikkerheten økes og ladetiden reduseres.
– Utfordringen dukker opp når store garasjeanlegg skal installere elbilladere. Hvis alle skulle montere sin egen ladeboks og lade når det passer dem blir belastningen på nettet stor og ulogisk, presiserer prosjektleder Ole Hundstuen.
I Movels referanseanlegg på Røa i Oslo har de installert infrastruktur som dekker samtlige 210 parkeringsplasser, det vil si at alle kan koble seg til når de anskaffer ladbart kjøretøy. Foreløpig er det montert 48 bokser i flere omganger, og 14 beboere har tegnet abonnementer så langt. Movel drifter anlegget, det betyr at styret slipper arbeid og ansvar og brukerne får forutsigbar lading hver dag.
Oslo kommune bidrar med inntil 20 prosent, begrenset oppad til én million, av kostnadene knyttet til infrastrukturen. Dessverre for borettslaget på Røa fattet de beslutning før Oslo kommune innførte støtteordningen.
Langsiktighet
– Flere av parkeringsplasseierne har ikke elbil eller plugg-inn hybridbil i dag, men tror eller vet at de snart skal få det. Vi vet dessuten at lademuligheter er gode salgsargumenter i eiendomsannonser, så stadig flere ser verdien av det, enten de har ladbar bil eller ikke, legger Magnor til.
Argumentene for en slik felles løsning er mange, hvor kostnader både til utbygging og drift er viktige. Variabel nettleie basert på effekt blir en realitet om få år, så det å lade bilen mellom klokken 16 og 22 eller 6 og 9 når varmtvannsberedere, induksjonsovner, komfyrer, vaskemaskiner og annet utstyr benyttes av de fleste, blir unødvendig kostbart.
Anleggene må være riktig dimensjonert, da kan bilene utnytte de rimelige periodene gjennom døgnet optimalt. Ladeboksene og fordelingsstrukturen sørger derfor for at strømmen fordeles til noen biler av gangen og slik at alle skal være fulladet om morgenen. Anlegget på Røa, med ladebokser fra Ensto, har dessuten 32 amperes sikringer, slik at en elbil av typen BMW i3 kan lades opp på under fire timer.
Lite selskap
Movel ble etablert i 2016 med Magnor med familie som 51 prosents eiere, mens prosjektansvarlig Ole Hundstuen og Frank-Hugo Storelv har ti prosent hver. 12 øvrige aksjonærer eier mellom 0,4 og 5 prosent. Aksjekapitalen på 270.000 kroner ble økt med 900.000 kroner i januar i år fra eksisterende aksjonærer, mens regnskapet fra 2016 viser null i omsetning og et drifsunderskudd på 1.000 kroner.
Tallene for 2017 vil ende opp rundt 1,1 million i omsetning og et negativt resultat på 1,6 millioner, men selskapet planlegger for kraftig vekst.
– Vi har inngått en avtale med JM Norge om å drifte ladesystemene i alle deres nye boligprosjekter i Norge. Dessuten merker vi betydelig pågang fra eksisterende boligsammenslutninger som ønsker å etablere ladesystem. Det er ingen tvil om at behovet er der. Vi vurderer å invitere inn industrielle investorer for å skalere opp virksomheten raskere, sier Magnor.